henHelpdesk logo

Brexitin vaikutukset rakennustuotemarkkinoihin 2020 ja siirtymäajan jälkeen

27.02.2020

Britannian erottua EU:sta alkoi siirtymäkausi, joka jatkuu kuluvan vuoden 2020 loppuun. Siirtymäkauden aikana jatketaan myös rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmän osalta nykysäännöillä, aivan kuin jos Britannia olisi vielä EU:n jäsen.

 

EU ja Britannia neuvottelevat vuoden 2020 aikana tulevasta suhteestaan, jolloin yhtenä sovittavista asioista on myös EU:n rakennustuoteasetuksen soveltaminen sekä Britannian jäsenyys eurooppalaisessa standardisointijärjestössä CENissä. Tältä osin tavoite lienee molemmin puolin jatkaa siten, että Britannia olisi myös tulevaisuudessa edelleen osa rakennustuotteiden sisämarkkina-aluetta.

 

Jos kuitenkaan sopimusta asiasta ei synny vuoden loppuun mennessä, vuoden 2021 alusta joudutaan sopimuksettomaan suhteeseen eli no deal -brexit toteutuu. Vajaa vuosi on lyhyt aika, joten myös tähän vaihtoehtoon on syytä varautua.

 

Oheisesta linkistä voi tutustua rakennustuotteiden markkinoille saattamista brexitin jälkeen selventävään materiaaliin:

brexit-deal

 

Lisätietoja 

Timo Pulkki

RTT ry

LVI-tuotehyväksyntä

Kumppanit

Väylä -logo Ympäristöministeriö -logo METSTA -logo Rakennusteollisuus -logo YTL -logo Finnish Standards Association -logo Kemesta -logo Muoviteollisuus ry -logo